User:Silentsanctuary/Rayman

From RayWiki, the Rayman wiki
Jump to navigation Jump to search
Rayman
Rayman
Alignment Hyvä

Appears in Rayman, Rayman Junior, Rayman Designer, Rayman 2, Tonic Trouble (cameo), Rayman: The Animated Series, Rayman M, Rayman Garden, Rayman Golf, Rayman Bowling, Rayman 3, Rayman Raving Rabbids, Rayman Kart, Rayman Raving Rabbids 2, Rayman Raving Rabbids TV Party, Rayman Origins, Rayman Legends, Rayman Adventures
Location {{{location}}}
Portrayed by Steve Perkinson (Rayman, Rayman Junior, English with Rayman)

Billy West (Rayman: The Animated Series)
David Gasman (Rayman 2, Rayman M, Rayman 3, Rayman Raving Rabbids, Rayman Raving Rabbids 2, Rayman Raving Rabbids TV Party)
Douglas Rand (Rayman Origins, Rayman Legends, Rayman Adventures)


Sex Mies
Species Raymanin laji
Status Sankari

Relatives Betilla (luoja)

Bad Rayman (klooni)
Tuntematon hahmo (vaimo, 'Rayman Originsin PlayStation Vita -versio)[1]
Ly-keiju (mahdollinen tyttöystävä, ainoastaan Rayman 2:n konseptikuvissa)[2]
Tuntematon hahmo (tyttöystävä, Rayman 4)


Unlock criteria {{{Unlock criteria}}}
Kauan sitten syvällä salaperäisen Alkumetsän siimeksessä syntyi mies... tuota, vihannes... ei, vaan jokin kummajainen. Toisen kesäpäivänseisauksen mahtavista kuunsäteistä alkunsa saanut ja meidän, nymfien, yhteen punoma pyhän maailmankaikkeuden tasapainon turvaaja, joka tunnetaan nimellä: Rayman!
Rayman on ainutlaatuinen olento, jonka alkuperää ei tunneta.

Viisaimmatkaan oppineet tai taikurit eivät osaa sanoa, millaisen kohtalon tai jumalten oikun seurauksena hän ilmestyi Haavemantereelle.

Emme tiedä hänestä muuta kuin sen, mitä Lumien meren kalastajat ovat meille kertoneet. Erään poikkeuksellisen myrskyisen yön jälkeen he löysivät hänet torkkumasta rauhallisesti palmupuun varjossa. Merkillisen mereltä tulleen olennon säikäyttäminä he kutsuivat apuun metsän, taivaan ja vetten asukkaita. Eikä aurinko ollut edes ehtinyt kiivetä lakipisteeseensä, kun joukko toinen toistaan omituisempia olentoja saapui rannalle sinipunaisten hiekkadyynien yli. He katselivat muukalaista pitkään. "Kuka hän on, ja miksei hänellä ole käsiä tai jalkoja?", he kyselivät toisiltaan. "Mahtaako hän edes olla elossa?" ihmetteli eräs, kun Rayman alkoi venytellä ja haukotella.

Raymanilta ei kestänyt kauaa saada koko Haavemanner vakuuttuneeksi hyvistä aikeistaan. Hänen tarmonsa ja hyvä tuulensa, ihmeelliset voimansa ja rakkautensa elämää ja luontoa kohtaan sai puolelleen olennoista epäluuloisimmatkin. Ja kun hän oli kukistanut pahan herra Darkin, ei totuutta voinut kiistää kukaan: Rayman oli kaikkein rohkein, täydellinen sankari – mies, jolle ystävyys ja iloinen mieli merkitsevät enemmän kuin mikään muu, ja joka mittaa voittonsa tärkeyden sillä juhlinnan määrällä, jonka se saa aikaan.

Rayman on pelisarjansa päähenkilö. Hahmon suunnitteli alun perin ranskalainen videopelikehittäjä Michel Ancel 1990-luvun alkupuolella, ja hän teki ensiesiintymisensä alkuperäisessä Rayman-pelissä, jonka Ubisoft julkaisi vuonna 1995. Raajattomasta Raymanista ja hänen tunnusomaisista helikopterihiuksistaan on aikojen saatossa tullut suosittu ja tunnistettava videopelihahmo, ja pelisarjaan on kehitetty uusia pelejä eri alustoille nykypäivään asti.

Kuvaus

Raymanin ulkonäkö alkuperäisessä pelissä

Ulkonäkö

Raymanin piti alun perin olla hyväkuntoinen hahmo, jolla on kokonainen ruumis. 90-luvun puolivälin pelikonsolit eivät kuitenkaan kyenneet renderöimään hahmoa kokonaan, joten hän jäi lopulta ilman käsivarsia, jalkoja ja kaulaa – hänen kätensä, kenkänsä ja päänsä leijuvat keskivartalon ympärillä.Rayman Originsin ohjekirjassa raajattomuudelle annetaan uusi selitys: tarvittavien lumien puuttuminen johti myös raajojen puuttumiseen. Raymanilla on valtava, pyöreä nenä ja vaaleat hiukset, jotka on jaettu kahdeksi (Rayman 1:ssä kolmeksi) haaraksi. Hän osaa käyttää hiuksiaan helikopterina, jonka avulla hänen on mahdollista liitää ilman halki ja laskeutua pehmeästi pitkistäkin pudotuksista. Hänen silmänsä ovat tummansiniset, vaikka näyttävätkin useimmissa virallisissa kuvituksissa mustilta. Lisäksi kahdessa alkuperäisen Raymanin kuvassa hänellä on vaaleamman siniset silmät. Vaikka Rayman onkin useimmissa peleissä ainutlaatuinen olento, alkuperäisessä Raymanissa esiintyy myös muita samaan, tuntemattomaan lajiin kuuluvia henkilöitä – näistä huomattavimpia ovat Taikuri, Tarayzan sekä Muusikko ja tämän perhe.

Raymanin ulkonäkö 'Rayman 2: The Great Escapessa

Rayman pitää miltei aina käsissään valkoisia hansikkaita. Hänen vartalonsa on violetti, ja hänen rinnassaan on salaperäinen valkea rengas, jonka kautta Betilla-keiju antaa hänelle uusia voimia. Rayman 2:ssa kyseinen symboli voi myös imeä sisäänsä keijujen luomia hopeisia lumeja ja avata taikuuden avulla pylväitä, joiden sisään Polokuksen neljä naamiota on kätketty. Ensimmäisissä peleissä hän piti kaulassaan punaista huivia, joka vaihtui Rayman 3:ssa punaiseen huppuun. Lisäksi hänellä on jaloissaan tyypillisesti kelta-valkoiset kengät, joiden ulkoasu on tosin vaihdellut sarjan aikana. Rayman Raving Rabbids -pelissä hän piti yllään vaatteita, jotka kyseenalaistivat hänen "raajattomuutensa", sillä tietyt asut saivat hänet näyttämään siltä, kuin hänellä olisi ollut polvet. Rayman Originsissa käytettiin hänen Rayman 3 -pelistä tuttua asuaan, vaikkakin huppu ja kengät olivat hivenen erilaiset.

Kunto

Rayman on hyvin rento – hänen suosikkipuuhiinsa kuuluvat puuta vasten nukkuminen ja riippumatossa loikoilu – mutta samalla varsin atleettinen ja liikunnallisesti taitava (hän osaa kiivetä seinillä, potkia vihollisia ja roikkua katosta), erityisesti opittuaan juoksemaan alkuperäisessä Raymanissa ja kehityttyään huomattavasti Rayman 2:ssa. Lisäksi hän jaksaa kantaa raskaitakin esineitä, kuten pikku-Globoxeja, taikapalloja, luumuja tai tynnyreitä. Rayman Revolutionissa hän osaa jopa juosta tynnyriä kantaessaan, jos ostaa Taikalähteeltä vapaaehtoisen parannuksen. Rayman on oikeakätinen.

Pelisarjan alussa Rayman on todella huono uimari – alkuperäisessä Raymanissa hän menettää henkensä heti, kun putoaa mihin tahansa nesteeseen. Rayman 2:ssa hän osoittaa kehittyneensä aiemmasta, vaikkei osaakaan uida muuta kuin koiraa. Murfy ja eräs pikku-Globox opettavat häntä uimaan Rayman Revolutionin alussa. Rayman 3:ssa hänen uimataitonsa on jo paljon parempi: hän osaa käyttää helikopterihiuksiaan potkurina vedessä, tekee taitavia vedenalaisia voltteja eikä tarvitse enää sinisiä lumeja tai ilmakuplia veden alla hengittämiseen.

Luonne

Raymanin todellista luonnetta ei käsitellä pelisarjassa juurikaan, mutta suurimman osan ajasta hän on hyväntuulinen, huumorintajuinen hahmo. Hän on myös hyvin avulias muita kohtaan ja tekee mitä tahansa maailman turvallisuuden ja rauhan vuoksi. Silloin tällöin hän saattaa olla hieman lapsellinen: erityisesti Rayman 1:ssä hän irvistää usein puolustautuakseen vihollisia vastaan. Nyttemmin suljetun "Rayman's World" -verkkosivuston mukaan hän on rohkea, hauska ja hyvin luonnonläheinen. Pelinkehittäjä Natalie Paccard on todennut eräässä haastattelussa Raymanin luonteen kehityksestä kahden ensimmäisen pelin välillä seuraavaa: "Rayman oli tasohyppelypeli, kun taas Rayman 2 on toimintapeli. Maailma on kehittynyt paljon, ja niin on hahmokin. Rayman 2:ssa hän on hieman vanhempi, pystyy enempään ja rakastaa kunnon nujakoita. Hän on vähemmän lapsellinen. Itse pelissäkin on enemmän toimintaa ja temppuja." Myöhemmissä peleissä Rayman muuttuu hiukan itseriittoiseksi. Tämä on nähtävissä erityisen hyvin Rayman Raving Rabbidsissa, jossa rabbidit alkavat hiljalleen kohdella häntä kuuluisuutena, vaikkei hän unohdakaan kantaa huolta vangituista pikku-Globoxeista. Tämäkin vaikuttaa kuitenkin muuttuvan Rayman Raving Rabbids TV Partyssa, kun kanit jatkavat hänen härnäämistään. Michel Ancel on todennut haastatteluissaan, että Raymanin on tarkoitus olla luonteeltaan hieman mahtaileva, ja ettei hän ota itseään kovinkaan vakavasti. Hahmon tätä ulottuvuutta ei ilmeisesti otettu huomioon Rayman 2:ssa, sillä Ubisoftin huomio oli keskittynyt pelin ympäristöihin. Rayman 3:ssa Ubisoft yritti näyttää enemmän hahmon todellista luonnetta ja päivitti hänen ulkoasunsakin vastaamaan paremmin suurempaa asennetta ja karismaa. Eräässä Rayman 3:n lehdistötilaisuudessa todettiin, että "ydinpelaajajoukon tavoin myös Rayman on kasvanut hahmona, ja hänelle on kehittynyt räväkämpi särmä, jonka olemassaoloon aiemmissa peleissä on vain vihjattu."

Raymanin ulkonäkö Rayman 3: Hoodlum Havocissa

Rayman Originsissa Rayman vaikuttaa kuitenkin muuttuneensa jälleen lapsellisemmaksi: hänen asenteensa maailmaan on iloinen, impulsiivinen ja holtiton, vaikka hänelle aiemmin ominainen sankarin mieliala onkin yhä tallella. Pelin trailerit ja mainokset esittivät hänet hivenen sekopäisenä, mutta Michel Ancel selitti Raymanin ja Globoxin luonnetta tarkemmin: "Heidänlaisensa hahmot näyttävät... oikeastaan melko tyhmiltä, mutta eivät he oikeasti ole tyhmiä, vaan yksinkertaisia. Ja he tahtovat vain keskittyä käsillä olevaan tehtävään, hinnalla millä hyvänsä." Kun Rayman Origins in oli yhä määrä olla pelisarjan esiosa, vastasyntyneen Raymanin piti olla luonteeltaan lapsellinen, hämmentynyt ja vähä-älyinen – hän esimerkiksi puhalsi Betillan hametta ylös hiuksillaan ja ärsytti muita asukkaita. Pelin oli alun perin tarkoitus keskittyä Raymanin ja Globoxin luonteisiin ja siihen, kuinka heistä aikojen saatossa tuli Haavemantereen sankareita, mutta aihetta muutettiin, kun pelistä tehtiinkin jatko-osa.

Raymanin ulkonäkö Rayman Originsissa

Historia

Raymanin on luonut ranskalainen videopelikehittäjä Michel Ancel, joka syntyi vuonna 1972. Ancel alkoi pelata videopelejä kahdeksanvuotiaana vuoden 1980 tienoilla. Viisi vuotta myöhemmin hän ryhtyi luomaan omia yksinkertaisia logiikkapelejään, joissa esiintyivät hänen itse keksimänsä pikku hahmot. Hän luonnosteli usein uusia hahmoideoita, ja noin vuonna 1992 hän keksi siihenastisen suosikkinsa: Raymanin. Ancel ei antanut hahmolle lainkaan käsivarsia, jalkoja tai kaulaa, jotta tämä olisi helpompi animoida. Pelihahmon raajattomuus avasi myös uusia pelimahdollisuuksia, kuten teleskooppinyrkin. Noihin aikoihin Ancel työskenteli graafikkona ja ohjelmoijana Lankhor- ja Ubi Soft -peliyhtiöillä. Vuonna 1992 hän kokosi pienen kehittäjätiimin ja alkoi suunnitella Super Nintendo -peliä, jonka pääosassa olisi hänen luomansa Rayman-hahmo. Lopulta projekti päätettiin hylätä ja työstää uudelleen Atari Jaguar -peliksi, joka julkaistiin lopulta vuonna 1995. Pelin tuotantovaiheiden aikana kehittäjätiimiin oli liittynyt kymmeniä uusia jäseniä.

Raymanin ulkonäkö Rayman Legendsissä

Inspiraatio

Ennen Rayman 2: The Great Escapen julkaisua Ubisoftin virallisille verkkosivuille julkaistiin erinäisiä kehittäjien haastatteluita. Eräässä näistä Michel Ancel paljasti, mikä oli innoittanut häntä luomaan hahmon. Ancelin mukaan Rayman 2 oli saanut vaikutteita venäläisistä, kiinalaisista ja kelttiläisistä tarinoista, joita hän oli lukenut lapsena. Haavemantereen "fantastinen tausta" koostuu juuri näiden tarinoiden rakenneosasista, vaikkakin mukaan on lisätty myös "nykyaikaisia, sarjakuvamaisia piirteitä". Ancel totesi myös, että pelin maailma muistuttaa taianomaisuudeltaan ja kelttiläisiltä vaikutteiltaan Tumma kristalli -elokuvaa. Piirroselokuvamaiset piirteet puolestaan ovat saaneet vaikutteita Tex Averyn tuotannosta. Ancelin mukaan "Rayman on Indiana Jonesin kaltainen tehosankari, jonka huumorintaju pysyy aina tallessa. Hän on myös kapinallinen, joka taistelee voimakkaita pahiksia vastaan niin kuin Tähtien sodassa tai Robin Hoodissa". Tämä viittaa siihen, että Rayman-pelien viholliset – kuten herra Dark ja amiraali Razorbeard – ovat kenties saaneet vaikutteita Darth Vaderista ja Nottinghamin seriffistä. Myös Raymanin toinen luoja Frédéric Houde ja Rayman-pelin kehittäjä Serge Hascoët ovat tehneet viittauksia Indiana Jonesin hahmoon. Lukuisia Rayman-aiheisia artikkeleita julkaisseen Pix'n Love -lehden päätoimittaja kertoi vuonna 2011, että Ancel keksi nimen "Rayman" säteenseurantaa (ray tracing) hyödyntävästä ohjelmasta, jota Ubisoft sattui käyttämään alkuperäisen pelin kehityksen aikana.

Raymanin alkuperä

Betilla-keiju luo Raymanin

Raymanin alkuperästä on annettu useita ristiriitaisia selityksiä. Ensimmäisen pelin kehittäjät harkitsivat käyttävänsä tarinaa, jossa kymmenvuotias poika nimeltä Jimmy luo tietokoneensa avulla Hereitscool-nimisen maailman, mutta imeytyykin itse maailmansa sisälle ja muuttuu Raymaniksi. Ajatus kuitenkin hylättiin pian. Ensimmäisessä Raymanissa Raymanin taustatarinasta ei kerrota mitään, mutta hän vaikuttaisi olevan sankarin asemassa jo pelin alkutilanteessa. Rayman 2: The Great Escapen ohjekirjassa Raymanin alkuperästä paljastetaan enemmän. Ohjekirja kertoo, kuinka Rayman ensi kertaa ilmestyi Haavemantereelle ennen ensimmäistä peliä. Tarinan tässä versiossa hänet löysi joukko kalastajia, jotka eivät syystä tai toisesta olleet kohdanneet hänen lajinsa edustajia aiemmin.

Rayman on ainutlaatuinen olento, jonka alkuperää ei tunneta.

Viisaimmatkaan oppineet tai taikurit eivät osaa sanoa, millaisen kohtalon tai jumalten oikun seurauksena hän ilmestyi Haavemantereelle.

Emme tiedä hänestä muuta kuin sen, mitä Lumien meren kalastajat ovat meille kertoneet. Erään poikkeuksellisen myrskyisen yön jälkeen he löysivät hänet torkkumasta rauhallisesti palmupuun varjossa. Merkillisen mereltä tulleen olennon säikäyttäminä he kutsuivat apuun metsän, taivaan ja vetten asukkaita. Eikä aurinko ollut edes ehtinyt kiivetä lakipisteeseensä, kun joukko toinen toistaan omituisempia olentoja saapui rannalle sinipunaisten hiekkadyynien yli. He katselivat muukalaista pitkään. "Kuka hän on, ja miksei hänellä ole käsiä tai jalkoja?", he kyselivät toisiltaan. "Mahtaako hän edes olla elossa?" ihmetteli eräs, kun Rayman alkoi venytellä ja haukotella.

Raymanilta ei kestänyt kauaa saada koko Haavemanner vakuuttuneeksi hyvistä aikeistaan. Hänen tarmonsa ja hyvä tuulensa, ihmeelliset voimansa ja rakkautensa elämää ja luontoa kohtaan sai puolelleen olennoista epäluuloisimmatkin. Ja kun hän oli kukistanut pahan herra Darkin, ei totuutta voinut kiistää kukaan: Rayman oli kaikkein rohkein, täydellinen sankari – mies, jolle ystävyys ja iloinen mieli merkitsevät enemmän kuin mikään muu, ja joka mittaa voittonsa tärkeyden sillä juhlinnan määrällä, jonka se saa aikaan.

Raymanin alkuperän uudistettu versio paljastettiin vuoden 2010 E3-tapahtumassa, kun Ubisoft esitteli trailerin tulevasta Rayman Origins -pelistään. Trailerissa näytettiin, kuinka Betilla-keiju loi Raymanin. Tässä kehitysvaiheessa Rayman Originsin oli määrä olla kaksinpelattava, ladattavista jaksoista koostuva esiosa, mutta peli muutettiin lopulta nelinpelattavaksi jatko-osaksi, joka julkaistiin yhtenä kappaleena. Marraskuussa 2011 Rayman Originsin verkkosivustolla julkaistiin Raymanin alkuperästä uusittu versio, joka sisältyi myös pelin ohjekirjaan.

Rayman nukkuu vaimonsa kanssa ennen kuin saa hiuksensa ja joutuu tästä eroon.
Kun Luoja näki ensimmäisen pahan unensa, nymfit kokoontuivat yhteen luodakseen suuren sankarin, joka voisi pelastaa maailman – ketterän ja huolettoman olennon, sinnikkään ja hauskan, jonka kohtalona olisi naurattaa Luojaa sankariteoillaan ja pysäyttää painajaiset!

Valitettavasti, vaikkakaan ei yllättäen, hämmästyttävien ja hyvännäköisten nymfiemme matkaa kohti Kuplahaaveilijan pyhiä kuorsausmaita häiritsi joukko zombikanoja. Nymfit menettivät säkillisen lumeja ajaessaan näitä hulluja hirviöitä alas jyrkänteeltä. Niinpä he saapuivatkin paikalle myöhässä ja vähemmällä valaistuksella varustautuneina.

Loppujen lopuksi Rayman syntyi ilman raajoja, mikä tekikin kaikeksi onneksi hänestä paljon vetreämmän!

—Virallinen verkkosivusto, Rayman Origins

Ei ole varmaa, onko tämän tarinan tarkoitus korvata vai täydentää Rayman 2:n ohjekirjassa kerrottua versiota.

Rayman Originsin PlayStation Vita -versiossa esiintyy kaksi mosaiikkiteosta, joita voi katsella, jos pelaaja kerää tarpeeksi reliikkejä. Toisessa mosaiikeista kerrotaan Raymanin menneisyydestä. Kauan sitten Rayman oli täysin kalju, ja hänellä oli samaa lajia oleva tyttöystävä tai vaimo. Eräänä yönä kaksikon nukkuessa metsässä joukko vaaleita, hiusmaisia olentoja hiipi Raymanin luo ja kiinnittyi hänen päähänsä. Raymanin naisystävä säikähti muutosta ja yritti leikata Raymanin hiukset saksien avulla. Kauhistuneet hiukset vetivät Raymania päästä ja pakottivat hänet juoksemaan pakoon. Rayman putosi alas jyrkänteeltä, mutta hänen uudet hiuksensa pelastivat hänet pyörimällä helikopterin lailla.

Triviaa

 • Rayman 2:n japanilaisessa versiossa Raymanin violetit vaatteet ja Lyn asun violetit raidat muutettiin sinisiksi, sillä pelin tekijät uskoivat, että violetti väri symboloi Japanissa kuolemaa. Violetti kuitenkin edustaa japanilaisessa kulttuurissa perinteisesti väestön yläluokkaa. Uskomus on saattanut saada alkunsa leskeksi jääneiden thaiden tavasta pukeutua violettiin. Rayman 2 on ainoa Rayman-peli, jossa japaninkieliseen versioon tehtiin tällaisia muutoksia.
 • Rayman harrasta maalaamista Raymanin ja Rayman Juniorin mukaan.
 • Rayman vaikuttaa pitävän myös koripallosta. Rayman 2:ssa hän alkaa pelata keskivartalollaan koripalloa, jos jää pitkäksi aikaa paikalleen. Lisäksi hän heittää vartalollaan korin Rayman 3:n Game Boy Advance -versiossa, jos pelaaja päättää yrittää uudelleen "Game Over" -ruudun jälkeen.
 • Rayman 3:ssa hän näyttäisi pitävän jalkapallosta, sillä alkaa paikalleen jäädessään potkia vartaloaan ympäriinsä. Hän voi potkia pelissä myös kilpikonnia ja [[luumu]ja.
 • Rayman vaikuttaa pitävän myös golfista, keilauksesta ja mikroautoilusta Rayman Golf, Rayman Bowling- ja Rayman Kart -pelien perusteella.
 • Rayman osaa seisoa käsillään ja tehdä voltteja sekä kuperkeikkoja.
 • Raymanilla on cameorooli Tonic Troublen lopputeksteissä ja ensimmäisessä tasossa.
 • Hänellä on myös cameorooli Ubisoftin julkaisemassa Academy of Champions -pelissä, jossa hän kuuluu Ubisoftin joukkueeseen. Joukkueen muut jäsenet ovat niin ikään peräisin Ubisoftin peleistä, kuten Beyond Good and Evilistä, Splinter Cellistä, Prince of Persiasta ja Assassin's Creedistä. [1] Rayman on joukkueen maalivahti.
 • Rayman Premier Clics -opetuspelin ja Joystick-lehdessä julkaistun Rayman 3:n mainoskuvan perusteella oletetaan, että Rayman rakastaa suklaata. Hänen lempiruoastaan ei kuitenkaan ole tietoa.
 • Rayman Activity Centren mukaan Rayman osaa soittaa huuliharppua.
 • Rayman Jungle Runin mukaan hän osaa soittaa myös ukulelea.
 • Rayman pystyy syömään ja nielaisemaan ruokaa, vaikkei hänellä olekaan kaulaa. Tämä näkyy Rayman Originsin alkuanimaatiossa.
 • Rayman Legendsissä vaikuttaa siltä, ettei hän ole ikääntynyt lainkaan kuluneen sadan vuoden aikana. Sama pätee kaikkiin muihinkin Originsin hahmoihin.
 • Rayman M:n yhdysvaltalaisen version, Rayman Arenan, GameCube- ja Xbox -versioiden ohjekirjoissa Raymania kuvaillaan seuraavasti:

Ammatti: Legendaarinen sankari.

Tykkää: Ystävistään, aamulenkeistä, pahuutta vastaan taistelemisesta.
Ei tykkää: Pahiksista, siitä että hänen varpailleen astutaan, tylsistymisestä.

Osoite: Missä tahansa häntä tarvitaan.

 • Rayman, Globox ja Barbara esiintyvät pokaaleina Wii U -konsolille julkaistussa Super Smash Bros. -pelissä. Hahmojen mallit on tarjonnut Ubisoft.

Galleria

Rayman
Rayman
Alignment Hyvä

Appears in Rayman, Rayman Junior, Rayman Designer, Rayman 2, Tonic Trouble (cameo), Rayman: The Animated Series, Rayman M, Rayman Garden, Rayman Golf, Rayman Bowling, Rayman 3, Rayman Raving Rabbids, Rayman Kart, Rayman Raving Rabbids 2, Rayman Raving Rabbids TV Party, Rayman Origins, Rayman Legends, Rayman Adventures
Location {{{location}}}
Portrayed by Steve Perkinson (Rayman, Rayman Junior, English with Rayman)

Billy West (Rayman: The Animated Series)
David Gasman (Rayman 2, Rayman M, Rayman 3, Rayman Raving Rabbids, Rayman Raving Rabbids 2, Rayman Raving Rabbids TV Party)
Douglas Rand (Rayman Origins, Rayman Legends, Rayman Adventures)


Sex Mies
Species Raymanin laji
Status Sankari

Relatives Betilla (luoja)

Bad Rayman (klooni)
Tuntematon hahmo (vaimo, 'Rayman Originsin PlayStation Vita -versio)[3]
Ly-keiju (mahdollinen tyttöystävä, ainoastaan Rayman 2:n konseptikuvissa)[4]
Tuntematon hahmo (tyttöystävä, Rayman 4)


Unlock criteria {{{Unlock criteria}}}
Kauan sitten syvällä salaperäisen Alkumetsän siimeksessä syntyi mies... tuota, vihannes... ei, vaan jokin kummajainen. Toisen kesäpäivänseisauksen mahtavista kuunsäteistä alkunsa saanut ja meidän, nymfien, yhteen punoma pyhän maailmankaikkeuden tasapainon turvaaja, joka tunnetaan nimellä: Rayman!
Rayman on ainutlaatuinen olento, jonka alkuperää ei tunneta.

Viisaimmatkaan oppineet tai taikurit eivät osaa sanoa, millaisen kohtalon tai jumalten oikun seurauksena hän ilmestyi Haavemantereelle.

Emme tiedä hänestä muuta kuin sen, mitä Lumien meren kalastajat ovat meille kertoneet. Erään poikkeuksellisen myrskyisen yön jälkeen he löysivät hänet torkkumasta rauhallisesti palmupuun varjossa. Merkillisen mereltä tulleen olennon säikäyttäminä he kutsuivat apuun metsän, taivaan ja vetten asukkaita. Eikä aurinko ollut edes ehtinyt kiivetä lakipisteeseensä, kun joukko toinen toistaan omituisempia olentoja saapui rannalle sinipunaisten hiekkadyynien yli. He katselivat muukalaista pitkään. "Kuka hän on, ja miksei hänellä ole käsiä tai jalkoja?", he kyselivät toisiltaan. "Mahtaako hän edes olla elossa?" ihmetteli eräs, kun Rayman alkoi venytellä ja haukotella.

Raymanilta ei kestänyt kauaa saada koko Haavemanner vakuuttuneeksi hyvistä aikeistaan. Hänen tarmonsa ja hyvä tuulensa, ihmeelliset voimansa ja rakkautensa elämää ja luontoa kohtaan sai puolelleen olennoista epäluuloisimmatkin. Ja kun hän oli kukistanut pahan herra Darkin, ei totuutta voinut kiistää kukaan: Rayman oli kaikkein rohkein, täydellinen sankari – mies, jolle ystävyys ja iloinen mieli merkitsevät enemmän kuin mikään muu, ja joka mittaa voittonsa tärkeyden sillä juhlinnan määrällä, jonka se saa aikaan.

Rayman on pelisarjansa päähenkilö. Hahmon suunnitteli alun perin ranskalainen videopelikehittäjä Michel Ancel 1990-luvun alkupuolella, ja hän teki ensiesiintymisensä alkuperäisessä Rayman-pelissä, jonka Ubisoft julkaisi vuonna 1995. Raajattomasta Raymanista ja hänen tunnusomaisista helikopterihiuksistaan on aikojen saatossa tullut suosittu ja tunnistettava videopelihahmo, ja pelisarjaan on kehitetty uusia pelejä eri alustoille nykypäivään asti.

Kuvaus

Raymanin ulkonäkö alkuperäisessä pelissä

Ulkonäkö

Raymanin piti alun perin olla hyväkuntoinen hahmo, jolla on kokonainen ruumis. 90-luvun puolivälin pelikonsolit eivät kuitenkaan kyenneet renderöimään hahmoa kokonaan, joten hän jäi lopulta ilman käsivarsia, jalkoja ja kaulaa – hänen kätensä, kenkänsä ja päänsä leijuvat keskivartalon ympärillä.Rayman Originsin ohjekirjassa raajattomuudelle annetaan uusi selitys: tarvittavien lumien puuttuminen johti myös raajojen puuttumiseen. Raymanilla on valtava, pyöreä nenä ja vaaleat hiukset, jotka on jaettu kahdeksi (Rayman 1:ssä kolmeksi) haaraksi. Hän osaa käyttää hiuksiaan helikopterina, jonka avulla hänen on mahdollista liitää ilman halki ja laskeutua pehmeästi pitkistäkin pudotuksista. Hänen silmänsä ovat tummansiniset, vaikka näyttävätkin useimmissa virallisissa kuvituksissa mustilta. Lisäksi kahdessa alkuperäisen Raymanin kuvassa hänellä on vaaleamman siniset silmät. Vaikka Rayman onkin useimmissa peleissä ainutlaatuinen olento, alkuperäisessä Raymanissa esiintyy myös muita samaan, tuntemattomaan lajiin kuuluvia henkilöitä – näistä huomattavimpia ovat Taikuri, Tarayzan sekä Muusikko ja tämän perhe.

Raymanin ulkonäkö 'Rayman 2: The Great Escapessa

Rayman pitää miltei aina käsissään valkoisia hansikkaita. Hänen vartalonsa on violetti, ja hänen rinnassaan on salaperäinen valkea rengas, jonka kautta Betilla-keiju antaa hänelle uusia voimia. Rayman 2:ssa kyseinen symboli voi myös imeä sisäänsä keijujen luomia hopeisia lumeja ja avata taikuuden avulla pylväitä, joiden sisään Polokuksen neljä naamiota on kätketty. Ensimmäisissä peleissä hän piti kaulassaan punaista huivia, joka vaihtui Rayman 3:ssa punaiseen huppuun. Lisäksi hänellä on jaloissaan tyypillisesti kelta-valkoiset kengät, joiden ulkoasu on tosin vaihdellut sarjan aikana. Rayman Raving Rabbids -pelissä hän piti yllään vaatteita, jotka kyseenalaistivat hänen "raajattomuutensa", sillä tietyt asut saivat hänet näyttämään siltä, kuin hänellä olisi ollut polvet. Rayman Originsissa käytettiin hänen Rayman 3 -pelistä tuttua asuaan, vaikkakin huppu ja kengät olivat hivenen erilaiset.

Kunto

Rayman on hyvin rento – hänen suosikkipuuhiinsa kuuluvat puuta vasten nukkuminen ja riippumatossa loikoilu – mutta samalla varsin atleettinen ja liikunnallisesti taitava (hän osaa kiivetä seinillä, potkia vihollisia ja roikkua katosta), erityisesti opittuaan juoksemaan alkuperäisessä Raymanissa ja kehityttyään huomattavasti Rayman 2:ssa. Lisäksi hän jaksaa kantaa raskaitakin esineitä, kuten pikku-Globoxeja, taikapalloja, luumuja tai tynnyreitä. Rayman Revolutionissa hän osaa jopa juosta tynnyriä kantaessaan, jos ostaa Taikalähteeltä vapaaehtoisen parannuksen. Rayman on oikeakätinen.

Pelisarjan alussa Rayman on todella huono uimari – alkuperäisessä Raymanissa hän menettää henkensä heti, kun putoaa mihin tahansa nesteeseen. Rayman 2:ssa hän osoittaa kehittyneensä aiemmasta, vaikkei osaakaan uida muuta kuin koiraa. Murfy ja eräs pikku-Globox opettavat häntä uimaan Rayman Revolutionin alussa. Rayman 3:ssa hänen uimataitonsa on jo paljon parempi: hän osaa käyttää helikopterihiuksiaan potkurina vedessä, tekee taitavia vedenalaisia voltteja eikä tarvitse enää sinisiä lumeja tai ilmakuplia veden alla hengittämiseen.

Luonne

Raymanin todellista luonnetta ei käsitellä pelisarjassa juurikaan, mutta suurimman osan ajasta hän on hyväntuulinen, huumorintajuinen hahmo. Hän on myös hyvin avulias muita kohtaan ja tekee mitä tahansa maailman turvallisuuden ja rauhan vuoksi. Silloin tällöin hän saattaa olla hieman lapsellinen: erityisesti Rayman 1:ssä hän irvistää usein puolustautuakseen vihollisia vastaan. Nyttemmin suljetun "Rayman's World" -verkkosivuston mukaan hän on rohkea, hauska ja hyvin luonnonläheinen. Pelinkehittäjä Natalie Paccard on todennut eräässä haastattelussa Raymanin luonteen kehityksestä kahden ensimmäisen pelin välillä seuraavaa: "Rayman oli tasohyppelypeli, kun taas Rayman 2 on toimintapeli. Maailma on kehittynyt paljon, ja niin on hahmokin. Rayman 2:ssa hän on hieman vanhempi, pystyy enempään ja rakastaa kunnon nujakoita. Hän on vähemmän lapsellinen. Itse pelissäkin on enemmän toimintaa ja temppuja." Myöhemmissä peleissä Rayman muuttuu hiukan itseriittoiseksi. Tämä on nähtävissä erityisen hyvin Rayman Raving Rabbidsissa, jossa rabbidit alkavat hiljalleen kohdella häntä kuuluisuutena, vaikkei hän unohdakaan kantaa huolta vangituista pikku-Globoxeista. Tämäkin vaikuttaa kuitenkin muuttuvan Rayman Raving Rabbids TV Partyssa, kun kanit jatkavat hänen härnäämistään. Michel Ancel on todennut haastatteluissaan, että Raymanin on tarkoitus olla luonteeltaan hieman mahtaileva, ja ettei hän ota itseään kovinkaan vakavasti. Hahmon tätä ulottuvuutta ei ilmeisesti otettu huomioon Rayman 2:ssa, sillä Ubisoftin huomio oli keskittynyt pelin ympäristöihin. Rayman 3:ssa Ubisoft yritti näyttää enemmän hahmon todellista luonnetta ja päivitti hänen ulkoasunsakin vastaamaan paremmin suurempaa asennetta ja karismaa. Eräässä Rayman 3:n lehdistötilaisuudessa todettiin, että "ydinpelaajajoukon tavoin myös Rayman on kasvanut hahmona, ja hänelle on kehittynyt räväkämpi särmä, jonka olemassaoloon aiemmissa peleissä on vain vihjattu."

Rayman Originsissa Rayman vaikuttaa kuitenkin muuttuneensa jälleen lapsellisemmaksi: hänen asenteensa maailmaan on iloinen, impulsiivinen ja holtiton, vaikka hänelle aiemmin ominainen sankarin mieliala onkin yhä tallella. Pelin trailerit ja mainokset esittivät hänet hivenen sekopäisenä, mutta Michel Ancel selitti Raymanin ja Globoxin luonnetta tarkemmin: "Heidänlaisensa hahmot näyttävät... oikeastaan melko tyhmiltä, mutta eivät he oikeasti ole tyhmiä, vaan yksinkertaisia. Ja he tahtovat vain keskittyä käsillä olevaan tehtävään, hinnalla millä hyvänsä." Kun Rayman Origins in oli yhä määrä olla pelisarjan esiosa, vastasyntyneen Raymanin piti olla luonteeltaan lapsellinen, hämmentynyt ja vähä-älyinen – hän esimerkiksi puhalsi Betillan hametta ylös hiuksillaan ja ärsytti muita asukkaita. Pelin oli alun perin tarkoitus keskittyä Raymanin ja Globoxin luonteisiin ja siihen, kuinka heistä aikojen saatossa tuli Haavemantereen sankareita, mutta aihetta muutettiin, kun pelistä tehtiinkin jatko-osa.

Raymanin ulkonäkö Rayman Originsissa

Historia

Raymanin on luonut ranskalainen videopelikehittäjä Michel Ancel, joka syntyi vuonna 1972. Ancel alkoi pelata videopelejä kahdeksanvuotiaana vuoden 1980 tienoilla. Viisi vuotta myöhemmin hän ryhtyi luomaan omia yksinkertaisia logiikkapelejään, joissa esiintyivät hänen itse keksimänsä pikku hahmot. Hän luonnosteli usein uusia hahmoideoita, ja noin vuonna 1992 hän keksi siihenastisen suosikkinsa: Raymanin. Ancel ei antanut hahmolle lainkaan käsivarsia, jalkoja tai kaulaa, jotta tämä olisi helpompi animoida. Pelihahmon raajattomuus avasi myös uusia pelimahdollisuuksia, kuten teleskooppinyrkin. Noihin aikoihin Ancel työskenteli graafikkona ja ohjelmoijana Lankhor- ja Ubi Soft -peliyhtiöillä. Vuonna 1992 hän kokosi pienen kehittäjätiimin ja alkoi suunnitella Super Nintendo -peliä, jonka pääosassa olisi hänen luomansa Rayman-hahmo. Lopulta projekti päätettiin hylätä ja työstää uudelleen Atari Jaguar -peliksi, joka julkaistiin lopulta vuonna 1995. Pelin tuotantovaiheiden aikana kehittäjätiimiin oli liittynyt kymmeniä uusia jäseniä.

Raymanin ulkonäkö Rayman Legendsissä

Inspiraatio

Ennen Rayman 2: The Great Escapen julkaisua Ubisoftin virallisille verkkosivuille julkaistiin erinäisiä kehittäjien haastatteluita. Eräässä näistä Michel Ancel paljasti, mikä oli innoittanut häntä luomaan hahmon. Ancelin mukaan Rayman 2 oli saanut vaikutteita venäläisistä, kiinalaisista ja kelttiläisistä tarinoista, joita hän oli lukenut lapsena. Haavemantereen "fantastinen tausta" koostuu juuri näiden tarinoiden rakenneosasista, vaikkakin mukaan on lisätty myös "nykyaikaisia, sarjakuvamaisia piirteitä". Ancel totesi myös, että pelin maailma muistuttaa taianomaisuudeltaan ja kelttiläisiltä vaikutteiltaan Tumma kristalli -elokuvaa. Piirroselokuvamaiset piirteet puolestaan ovat saaneet vaikutteita Tex Averyn tuotannosta. Ancelin mukaan "Rayman on Indiana Jonesin kaltainen tehosankari, jonka huumorintaju pysyy aina tallessa. Hän on myös kapinallinen, joka taistelee voimakkaita pahiksia vastaan niin kuin Tähtien sodassa tai Robin Hoodissa". Tämä viittaa siihen, että Rayman-pelien viholliset – kuten herra Dark ja amiraali Razorbeard – ovat kenties saaneet vaikutteita Darth Vaderista ja Nottinghamin seriffistä. Myös Raymanin toinen luoja Frédéric Houde ja Rayman-pelin kehittäjä Serge Hascoët ovat tehneet viittauksia Indiana Jonesin hahmoon. Lukuisia Rayman-aiheisia artikkeleita julkaisseen Pix'n Love -lehden päätoimittaja kertoi vuonna 2011, että Ancel keksi nimen "Rayman" säteenseurantaa (ray tracing) hyödyntävästä ohjelmasta, jota Ubisoft sattui käyttämään alkuperäisen pelin kehityksen aikana.

Raymanin alkuperä

Betilla-keiju luo Raymanin

Raymanin alkuperästä on annettu useita ristiriitaisia selityksiä. Ensimmäisen pelin kehittäjät harkitsivat käyttävänsä tarinaa, jossa kymmenvuotias poika nimeltä Jimmy luo tietokoneensa avulla Hereitscool-nimisen maailman, mutta imeytyykin itse maailmansa sisälle ja muuttuu Raymaniksi. Ajatus kuitenkin hylättiin pian. Ensimmäisessä Raymanissa Raymanin taustatarinasta ei kerrota mitään, mutta hän vaikuttaisi olevan sankarin asemassa jo pelin alkutilanteessa. Rayman 2: The Great Escapen ohjekirjassa Raymanin alkuperästä paljastetaan enemmän. Ohjekirja kertoo, kuinka Rayman ensi kertaa ilmestyi Haavemantereelle ennen ensimmäistä peliä. Tarinan tässä versiossa hänet löysi joukko kalastajia, jotka eivät syystä tai toisesta olleet kohdanneet hänen lajinsa edustajia aiemmin.

Rayman on ainutlaatuinen olento, jonka alkuperää ei tunneta.

Viisaimmatkaan oppineet tai taikurit eivät osaa sanoa, millaisen kohtalon tai jumalten oikun seurauksena hän ilmestyi Haavemantereelle.

Emme tiedä hänestä muuta kuin sen, mitä Lumien meren kalastajat ovat meille kertoneet. Erään poikkeuksellisen myrskyisen yön jälkeen he löysivät hänet torkkumasta rauhallisesti palmupuun varjossa. Merkillisen mereltä tulleen olennon säikäyttäminä he kutsuivat apuun metsän, taivaan ja vetten asukkaita. Eikä aurinko ollut edes ehtinyt kiivetä lakipisteeseensä, kun joukko toinen toistaan omituisempia olentoja saapui rannalle sinipunaisten hiekkadyynien yli. He katselivat muukalaista pitkään. "Kuka hän on, ja miksei hänellä ole käsiä tai jalkoja?", he kyselivät toisiltaan. "Mahtaako hän edes olla elossa?" ihmetteli eräs, kun Rayman alkoi venytellä ja haukotella.

Raymanilta ei kestänyt kauaa saada koko Haavemanner vakuuttuneeksi hyvistä aikeistaan. Hänen tarmonsa ja hyvä tuulensa, ihmeelliset voimansa ja rakkautensa elämää ja luontoa kohtaan sai puolelleen olennoista epäluuloisimmatkin. Ja kun hän oli kukistanut pahan herra Darkin, ei totuutta voinut kiistää kukaan: Rayman oli kaikkein rohkein, täydellinen sankari – mies, jolle ystävyys ja iloinen mieli merkitsevät enemmän kuin mikään muu, ja joka mittaa voittonsa tärkeyden sillä juhlinnan määrällä, jonka se saa aikaan.

Raymanin alkuperän uudistettu versio paljastettiin vuoden 2010 E3-tapahtumassa, kun Ubisoft esitteli trailerin tulevasta Rayman Origins -pelistään. Trailerissa näytettiin, kuinka Betilla-keiju loi Raymanin. Tässä kehitysvaiheessa Rayman Originsin oli määrä olla kaksinpelattava, ladattavista jaksoista koostuva esiosa, mutta peli muutettiin lopulta nelinpelattavaksi jatko-osaksi, joka julkaistiin yhtenä kappaleena. Marraskuussa 2011 Rayman Originsin verkkosivustolla julkaistiin Raymanin alkuperästä uusittu versio, joka sisältyi myös pelin ohjekirjaan.

Rayman nukkuu vaimonsa kanssa ennen kuin saa hiuksensa ja joutuu tästä eroon.
Kun Luoja näki ensimmäisen pahan unensa, nymfit kokoontuivat yhteen luodakseen suuren sankarin, joka voisi pelastaa maailman – ketterän ja huolettoman olennon, sinnikkään ja hauskan, jonka kohtalona olisi naurattaa Luojaa sankariteoillaan ja pysäyttää painajaiset!

Valitettavasti, vaikkakaan ei yllättäen, hämmästyttävien ja hyvännäköisten nymfiemme matkaa kohti Kuplahaaveilijan pyhiä kuorsausmaita häiritsi joukko zombikanoja. Nymfit menettivät säkillisen lumeja ajaessaan näitä hulluja hirviöitä alas jyrkänteeltä. Niinpä he saapuivatkin paikalle myöhässä ja vähemmällä valaistuksella varustautuneina.

Loppujen lopuksi Rayman syntyi ilman raajoja, mikä tekikin kaikeksi onneksi hänestä paljon vetreämmän!

—Virallinen verkkosivusto, Rayman Origins

Ei ole varmaa, onko tämän tarinan tarkoitus korvata vai täydentää Rayman 2:n ohjekirjassa kerrottua versiota.

Rayman Originsin PlayStation Vita -versiossa esiintyy kaksi mosaiikkiteosta, joita voi katsella, jos pelaaja kerää tarpeeksi reliikkejä. Toisessa mosaiikeista kerrotaan Raymanin menneisyydestä. Kauan sitten Rayman oli täysin kalju, ja hänellä oli samaa lajia oleva tyttöystävä tai vaimo. Eräänä yönä kaksikon nukkuessa metsässä joukko vaaleita, hiusmaisia olentoja hiipi Raymanin luo ja kiinnittyi hänen päähänsä. Raymanin naisystävä säikähti muutosta ja yritti leikata Raymanin hiukset saksien avulla. Kauhistuneet hiukset vetivät Raymania päästä ja pakottivat hänet juoksemaan pakoon. Rayman putosi alas jyrkänteeltä, mutta hänen uudet hiuksensa pelastivat hänet pyörimällä helikopterin lailla.


Triviaa

 • Rayman 2:n japanilaisessa versiossa Raymanin violetit vaatteet ja Lyn asun violetit raidat muutettiin sinisiksi, sillä pelin tekijät uskoivat, että violetti väri symboloi Japanissa kuolemaa. Violetti kuitenkin edustaa japanilaisessa kulttuurissa perinteisesti väestön yläluokkaa. Uskomus on saattanut saada alkunsa leskeksi jääneiden thaiden tavasta pukeutua violettiin. Rayman 2 on ainoa Rayman-peli, jossa japaninkieliseen versioon tehtiin tällaisia muutoksia.
 • Rayman harrasta maalaamista Raymanin ja Rayman Juniorin mukaan.
 • Rayman vaikuttaa pitävän myös koripallosta. Rayman 2:ssa hän alkaa pelata keskivartalollaan koripalloa, jos jää pitkäksi aikaa paikalleen. Lisäksi hän heittää vartalollaan korin Rayman 3:n Game Boy Advance -versiossa, jos pelaaja päättää yrittää uudelleen "Game Over" -ruudun jälkeen.
 • Rayman 3:ssa hän näyttäisi pitävän jalkapallosta, sillä alkaa paikalleen jäädessään potkia vartaloaan ympäriinsä. Hän voi potkia pelissä myös kilpikonnia ja [[luumu]ja.
 • Rayman vaikuttaa pitävän myös golfista, keilauksesta ja mikroautoilusta Rayman Golf, Rayman Bowling- ja Rayman Kart -pelien perusteella.
 • Rayman osaa seisoa käsillään ja tehdä voltteja sekä kuperkeikkoja.
 • Raymanilla on cameorooli Tonic Troublen lopputeksteissä ja ensimmäisessä tasossa.
 • Hänellä on myös cameorooli Ubisoftin julkaisemassa Academy of Champions -pelissä, jossa hän kuuluu Ubisoftin joukkueeseen. Joukkueen muut jäsenet ovat niin ikään peräisin Ubisoftin peleistä, kuten Beyond Good and Evilistä, Splinter Cellistä, Prince of Persiasta ja Assassin's Creedistä. [1] Rayman on joukkueen maalivahti.
 • Rayman Premier Clics -opetuspelin ja Joystick-lehdessä julkaistun Rayman 3:n mainoskuvan perusteella oletetaan, että Rayman rakastaa suklaata. Hänen lempiruoastaan ei kuitenkaan ole tietoa.
 • Rayman Activity Centren mukaan Rayman osaa soittaa huuliharppua.
 • Rayman Jungle Runin mukaan hän osaa soittaa myös ukulelea.
 • Rayman pystyy syömään ja nielaisemaan ruokaa, vaikkei hänellä olekaan kaulaa. Tämä näkyy Rayman Originsin alkuanimaatiossa.
 • Rayman Legendsissä vaikuttaa siltä, ettei hän ole ikääntynyt lainkaan kuluneen sadan vuoden aikana. Sama pätee kaikkiin muihinkin Originsin hahmoihin.
 • Rayman M:n yhdysvaltalaisen version, Rayman Arenan, GameCube- ja Xbox -versioiden ohjekirjoissa Raymania kuvaillaan seuraavasti:

Ammatti: Legendaarinen sankari.

Tykkää: Ystävistään, aamulenkeistä, pahuutta vastaan taistelemisesta.
Ei tykkää: Pahiksista, siitä että hänen varpailleen astutaan, tylsistymisestä.

Osoite: Missä tahansa häntä tarvitaan.

 • Rayman, Globox ja Barbara esiintyvät pokaaleina Wii U -konsolille julkaistussa Super Smash Bros. -pelissä. Hahmojen mallit on tarjonnut Ubisoft.
 • Pelien toistuva vitsi on, että Rayman nukkuu jokaisen pääsarjan pelin alussa. Ainoa poikkeus tähän on Rayman 2.

Lähteet

 1. YouTube, Rayman Origins - Rayman's Story - Vita Relics Cutscene, http://www.youtube.com/watch?v=hHxD0dCB3aQ
 2. Rayman2.com (via archive.org), Romantic Wall Paper, http://web.archive.org/web/20000106193852/http://www.rayman2.com/en/goodies/goodies_wallpapers1.html
 3. YouTube, Rayman Origins - Rayman's Story - Vita Relics Cutscene, http://www.youtube.com/watch?v=hHxD0dCB3aQ
 4. Rayman2.com (via archive.org), Romantic Wall Paper, http://web.archive.org/web/20000106193852/http://www.rayman2.com/en/goodies/goodies_wallpapers1.html

Luokka:Rayman M:n hahmot Luokka:Rayman: The Animated Seriesin hahmot Luokka:Rayman 1:n ystävät Luokka:Rayman 2:n ystävät Luokka:Rayman 3:n ystävät Luokka:Rayman Raving Rabbidsin ystävät Luokka:Rayman: Hoodlums' Revengen ystävät Luokka:Rayman Legendsin ystävät Luokka:Rayman Originsin ystävät Luokka:Rayman 3:n Game Boy Advance -version ystävät Luokka:Rayman Raving Rabbidsin Game Boy Advance -version ystävät Luokka:Raymanin Game Boy Color -version ystävät Luokka:Raymanin lajin edustajat Luokka:Pelattavat hahmot